יש לכם שטח גדול ולא מנוצל? עסק עם גגות רבים חשופים לשמש? אם עניתם לעצמכם כן – אתם חייבים לשמוע על החזר השקעה בפאנלים סולאריים! • מהם פאנלים סולאריים, איך הם עובדים ואיך ניתן להרוויח מהם עשרות ואפילו מאות אלפי שקלים בשנה רק מלעזור לסביבה? הכול על החזר השקעה בפאנלים סולאריים נמצא כאן
בטוח שמעתם על פאנלים סולאריים, אנרגיה סולארית, חשמל סולארי או מושג דומה, אבל לא בטוח שצללתם לעומק הצד הכספי שבעניין. מודעות לסביבה ושימוש באנרגיות מתחלפות כמו אנרגיה סולארית נעשה פופולרי יותר ויותר בשנים האחרונות.
בהודו התחיל הפרויקט הגדול בעולם בתחום אנרגיה סולארית, בספרד קיים מפעל הפאנלים הסולאריים הגדול ביותר וגרמניה היא מדינה בעלת שם עולמי בטכנולוגיה שהם מייצרים עבור פאנלים סולאריים. אבל תהיו בטוחים שלא הכול נעשה אך ורק מתוך התחשבות בסביבה. גם כאן הכסף מדבר.
מה לגבי מדינת ישראל? בדומה לעולם, גם בישראל תחום האנרגיה הסולארית הולך מתפתח. ניתן לראות שדות סולאריים פרוסים על שטח רב, בעיקר בדרום הארץ. גגות מכוסים פאנלים סולאריים ואפילו פאנלים בודדים המשמשים צרכים פרטיים וספציפיים. כמובן שהעזרה לסביבה היא סיבה משמעותי להקמת פאנלים, אך ישנם יתרונות נוספים וגם בישראל לכסף יש משמעות.
ב-2018 מדינת ישראל קבעה הסדרה, לפיה כל מי שמפיק חשמל בעזרת אנרגיה סולארית יוכל למכור את החשמל בתעריפים גבוהים משצפו המומחים. מאז, ההשקעה בפאנלים סולאריים נעשה שכיח יותר ויותר, וכך גם החזר ההשקעה. ההרחבה על החזר ההשקעה, התעריפים והשוק באופן כללי תתרחש בהמשך המאמר. אך לפני – כדאי לכם להכיר את העולם של אנרגיה סולארית.
החזרת השקעה באנרגיה סולארית – למה, איך וקצת מושגים
אנרגיה סולארית היא שם כולל לתחום העוסק בהפקת אנרגיה מהשמש. כאמור, תחום האנרגיה הסולארי תפס תאוצה והתפתח רבות במשך השנים בארץ ובעולם. הדרישה ליותר ויותר מערכות סולארית עלתה ובעקבות כך, גם הטכנולוגיה לייצור המערכות השתפרה. הטכנולוגיות לאנרגיה סולארית רבות ומגוונות, והודות לפיתוחים בתחום ממשיכים לייצר מתקנים משוכללים יותר, זולים יותר ויעילים יותר.
החזרת השקעה באנרגיה סולארית: מודעות לזיהום הסביבה
הדרך המסורתית לייצור חשמל היא בעזרת תחנות כוח ושימוש במשאבים כמו פחם וגז טבעי. איך ייצור חשמל בדרך הזאת מזיק לסביבה? פליטת פחמן דו חמצני לאוויר. הפחמן אשר נפלט לאוויר מזיק רבות לסביבה ומהווה גורם ישיר להתחממות הגלובלית. שינויי אקלים ויצירת מזג אוויר קיצוני, הכחדת מינים שונים של בעלי חיים, המסת קרחונים, גלי קור וגלי צונאמי הם רק חלק מהשפעותיה של ההתחממות הגלובלית. בשנים האחרונות אנחנו אכן עדים לבעיות הללו ורבים הבינו שחייבים לפעול בנושא.
בעקבות המודעות למצב הבעייתי, החלה דרישה גבוהה למערכות סולאריות אשר מייצרות חשמל ללא פגיעה בסביבה. הן מטעם הנשים הפרטיים והן מטעם ממשלות במדינות שונות. המאמץ הלאומי תפס תאוצה אך לא בצורה מספקת וכך גם בישראל. לכן חוקקו במדינה חוקים המעודדים ייצור חשמל סולארי. תשלום על ייצור חשמל סולארי, הקלות מס, עזרה במימון בנקאי ועוד.
מהי מערכת סולארית?
מערכת סולארית היא אוסף של פאנלים המורכבים מתאים פוטו-וולטאיים שמיוצרים בדרך כלל מסיליקון. באופן כללי, התאים קולטים את קרינת השמש ומייצרים בעזרתם אנרגיה חשמלית. לרוב, הפאנל הסולארי מכיל חיבור טורי של תאים פוטו-וולטאיים הממוסגרים באלומיניום ומכוסים בזכוכית שקופה. מה לגבי הסיליקון? הסיליקון מצוי בשפע, אינו מתכלה, והפקתו אינה מזיקה במיוחד לסביבה. הסיליקון הוא חומר מוליך למחצה, ואיכות ההולכה מושפעת מרמת הקרינה שמגיעה אליו ומטמפרטורת הסביבה.
מושגים חשובים
חשוב להכיר את המושגים הבסיסיים בעולם המערכות הסולאריות והפקת חשמל. הכרת המושגים תעזור לכם להבין כמה חשמל תייצרו, כמה כסף תחסכו ולמה ייצור חשמל סולארי כל כך שווה לכם.
וואט – יחידת מידה של הספק. ניקח לדוגמה צינור של ברז. ככל שהצינור גדול יותר – כך ההספק שלו גדול יותר, כלומר הוא מעביר יותר מים.
וואט-שעה- יחידת מידה של אנרגיה- כמות האנרגיה שיוצרה או נצרכה במשך שעה. כלומר, גודל הכיור שהברז מילא בשעה.
קילו-וואט-שעה- או קוט"ש (מושג שבטח אתם מכיירם בתחום החשמל) הוא 1000 (כלומר קילו) כיורים כאלה.
קילו וואט מותקן או קילו וואט שיא (KWP)- ההספק של מערכת סולארית ומתאר את כמות האנרגיה שהמערכת יכולה לייצר בתנאים אידאליים. למשל, מערכת בהספק של 100 קילו וואט יכולה לייצר בשעה נתונה 100 קוט"ש.
החזר השקעה באנרגיה סולארית: הגיע הזמן לדבר על כסף
החזר השקעה בפאנלים סולאריים כאמור מהיר ומשתלם במיוחד. זה הזמן להבין למה. בשנת 2018 מדינת ישראל בשיתוף עם רשות החשמל אישרה הסדרה שתעודד התקנת מערכות סולאריות בישראל. והכי חשוב – משתלמת לכם במיוחד. ההסדרה פשוטה מאוד. מדינת ישראל מחויבת לקנות את החשמל שאתם מייצרים בעזרת המערכת הסולארית שלכם למשך 25 שנים! ההסדרה היא תעריפית ואינה צמודה לממד. כלומר, על כל קוט"ש שתייצרו, המדינה תרכוש מכם על פי תעריף מסוים שלא ישתנה למשך 25 שנים. ההשקעה האמינה ביותר שיכלתם לחשוב עליה.
חוקי ההסדרה
חוקי ההסדרה שנקבעו קובעים כי התשלום יבדיל בין שני גדלי מתקנים סולאריים. קטנים וגדולים. מתקנים קטנים מוגדרים על ידי המדינה כמתקנים אשר ביכולתם להפיק חשמל עד 15 קילו-וואט (KW). מתקנים גדולים מוגדרים כבעלי יכולת הפקת חשמל מעל 15 קילו-וואט (KW). תעריפי התשלום מוגדרים באופן הבא:
- מתקנים קטנים – תשלום של 48 אגורות לכל קוט"ש חשמל שמיוצר.
- מתקנים גדולים – תשלום של 45 אגורות לכל קוט"ש חשמל שמיוצר.
מהם גודלם של המערכות הסולאריות במטר-רבוע? כדי לייצור 1 קילו-וואט יש צורך בפאנלים סולאריים המכסים שטח של 7.5-10 מ"ר. כלומר, מתקנים סולאריים קטנים יהיו בשטח של 115-150 מטר רבוע. לרוב מתקנים קטנים ימצאו על גגות של בתים פרטיים ומתקנים גדולים בעלי פאנלים סולאריים אשר שטחם של מעל 150 מטר רבוע ולפעמים מעל 1000 מטר רבוע, יימצאו על גגות של עסקים גדולים כמו רפתות, מפעלים ואפילו בשטחים פתוחים.
כמה כסף אתם עומדים לייצר?
תחילה, חשוב לציין כי בממוצע כל קילו וואט מותקן בישראל מייצר כ-1700 קוט"ש בשנה. כעת ניקח דוגמה שתסביר עד כמה החזר השקעה בפאנלים סולאריים משתלם לכם במיוחד. דוגמה ראשונה תהיה לגבי מתקן סולארי המוגדר גדול. בעל רפת או מפעל עם כ-2500 מ"ר של גג פנוי, מתקין פאנלים סולאריים. על גג בגודל זה ניתן להתקין מערכת של 300 קילו וואט מותקן אשר תוכל לייצר לפי התעריף כ-230,000 שקלים בשנה ! (מוזמנים לעשות את החישוב בעצמכם). אם מדברים על 25 שנים – מדובר על סכום של כשישה מיליון שקלים.
כמובן שהמערכת סולארית אינה חינמית, ויש כאן עלות לא קטנה. בואו נחשב ביחד תוך כמה זמן תחזירו את ההשקעה. מערכת סולארית בגודל של 300 קילו וואט מותקן נמדדת במחיר של כ-1,000,000 שקלים (כולל עלות המערכת, התקנה, החזר הלוואה לבנק, שימור המערכת ועוד). כאשר ישנו רווח של 230,000 שקלים בשנה – אנחנו מדברים על תשואה של מעל 20% בשנה. כלומר החזר השקעה בפאנלים סולאריים יתבצע תוך כ- 4 שנים וההשקעה תכפיל את עצמה תוך 8 שנים בלבד! לצורך ההשוואה, השקעה בנדל"ן מחזירה את עצמה לאחר 10 , 15 ואפילו 20 שנים. החזר השקעה בפאנלים סולאריים הוא מהמשתלמים ביותר והאמינים ביותר.
השכרת גג למערכת סולארית
אם אתם מעניינים בהחזר השקעה בפאנלים סולאריים – אין זה אומר בהכרח שאתם חייבים להתעסק בכל הקנייה, תקנה ובכללי בכל הכאב ראש. יש פתרון אחר. יש לכם גג גדול? אתם יכולים להשכיר אותו למישהו אחר שיתקין עליו פאנלים סולאריים. מה היתרונות? אין לכם עלויות בכלל, אין התעסקות וכאב ראש, אין סיכון, תחזוקה על בסיס השוכר ואתם מתחלקים ברווחים למשך 25 שנים. כמובן שהחיסרון היחידי הוא שאתם מתחלקים ברווחים אבל היתרונות הרבים מתאימם להרבה אנשים ואולי גם בשבילכם.
כמה המדינה מעודדת חשמל סולארי? אין מס הכנסה!
כנראה הכותרת מפליאה אתכם מאוד. אבל זה נכון. החזר השקעה בפאנלים סולאריים לא רק משתלם במיוחד. בנוסף, על הכנסה ממכירת חשמל סולארי לא צריך לשלם מס הכנסה.
ועכשיו בהרחבה: עול המיסים בישראל מכביד מאוד על האזרחים במדינה, ובפרט מס הכנסה. אך המצב שונה שמדברים על אנרגיה סולארית. מדינת ישראל שואפת שעד שנת 2030 – 17 אחוזים מן החשמל המיוצר בארץ יהיה חשמל סולארי. איך דואגים שזה יקרה? דואגים שלא יהיו מיסים ואכן כך. ב-2016 חוקקה המדינה את החוק "לעידוד השקעה באנרגיות מתחדשות". בעיקרו , החוק אומר שיצרני חשמל סולארי שמכניסים כסף בעקבות מכירתו, פטורים ממס או זכאים להקלות משמעותיות.
החוק פועל בשני מסלולים:
- מסלול פטור ממס – כאשר כלל ההכנסות בשנה ממערכות סולאריות נמדדות בפחות מ-24,000 שקלים, אתם פטורים ממס.
- מסלול מס מופחת – כאשר כלל ההכנסות בשנה ממערכות סולאריות נמדדות בין 24,000 – 100,000 שקלים, אתם חייבים במס של 10 אחוזים (הקלה משמעותית לעומת תעריף המס המקורי שיכול להגיע לעשרות אחוזים).
איך מוכרים את החשמל לחברת חשמל?
החזר השקעה בפאנלים סולאריים כאמור מגיעה לחשבון הבנק שלכם דרך מכירת החשמל לחברת חשמל. ניתן למכור את החשמל הסולארי שאתם מייצרים בשני דרכים וכך ההתקנה תתבצע בהתאם לדרישה.
- תשלום לפי ייצור – קבלת תשלום מחברת חשמל בתעריף קבוע עבור כל קוט"ש. ללא קשר לצריכת החשמל שלכם (בבית, במפעל, ברפת וכו'). כלומר, תקבלו תשלום עבור כלל החשמל אותו תייצרו. ללא קשר לקבלת התשלום, תכניסו כסף ממכירת החשמל ובמקביל תשלמו לחברת חשמל לפי צריכת החשמל שלכם באופן רגיל.
- תשלום לפי הזרמה – חברת חשמל תשלם לכם לפי הזרמת עודפים בלבד. כלומר, ההכנסה שלכם תהיה על ההפרש בין ההכנסה שלכם ממכירת החשמל לבין התשלום הרגיל לחברת חשמל כבור החשמל שהיא מספקת לכם. לדוגמה, נניח והמערכת שלכם מייצרת 50,000 קוט"ש בשנה. אתם משתמשים לשימוש אישי ב- 30,000 קוט"ש בשנה – ההפרש הנותר הוא 20,000 קוט"ש, אותו תמכרו לחברת חשמל באופן אוטומטי לפי התעריף המוגדר לכל מתקן.
מה משפיע על כמות החשמל שתוכלו לייצר?
- מיקום – המיקום משחק תפקיד מאוד חשוב ואולי העיקרי ביותר בכמות חשמל הסולארי שתוכלו לייצר. מדינת ישראל היא מדינת שטופת שמש אך ישנו הבדל גדול בזמן שמש ובקרינה שלה בין מקומות שונים הארץ. לדוגמה, באזור הנגב והערבה, ישנה שמש כמעט לאורך על ימי השנה וזה אזור ללא גשם. לכן החזר השקעה בפאנלים סולאריים משתלם במיוחד באזור זה.
- מיקום הפאנלים וסוג הגג – הכלל הפשוט אומר – הפאנלים צריכים לקלוט כמה שיותר קרינת שמש וניתן לעשות זאת ביעילות מרבית על ידי הפנייתם לכיוון דרום. בגגות רעפים, התפוקה משתנה בהתאם למפנה הגג ולזווית שלו. סביבה אופטימלית לפאנלים סולארית היא גג רעפים עם מפנה דרומי. בגג בטון שטוח, עדיפות להפניית הלוחות לכיוון דרום ומיקסום הפקת החשמל שלהם. כמובן שהמספרים יכולים להשתנות משמעותית בהתאם למאפייניו הייחודיים של כל הגג.
- גורמי הצללה – פאנלים סולריים מייצרים פחות תפוקה כאשר מוצללים על ידי עצמים קרובים. עצים קרובים, בתים סמוכים גבוהים מהגג, דוד השמש ועוד.
- גודל הגג או השטח – ככל שהגג או השטח גדולים יותר, כך ניתן להתקין יותר פאנלים, לייצר יותר חשמל ולהרוויח יותר כסף. אנשי מקצוע איכותיים בתחום, יוכלו לדעת מהי הכמות המקסימלית של פאנלים סולאריים שניתן להתקין בכל שטח.