מערכת סולארית ביתית קטנה – למה היום זה יותר כדאי מבעבר?

מתקיני מערכות פאנלים סולאריים ביתיים זכאים לפטור ממס, כל עוד הצריכה השנתית קטנה מ-24 אלף ש"ח בשנה • בדצמבר 2016 הממשלה ביטלה קשיים בירוקרטיים משמעותיים ורגולציות כבדות שמנעו מרבים להתקין פאנלים סולאריים לשימוש עצמי בביתם • בעלי בתים פרטיים עם מערכות סולאריות לייצור חשמל פטורים מהיטל השבחה וארנונה
מערכת סולארית ביתית

תוכן עניינים

החלטה להתקין מערכת סולארית ביתית קטנה צריכה להיעשות בכובד ראש. ישנם שיקולים רבים שצריך לתת עליהם את הדעת לפני שממהרים להתקין מערכת סולארית. מערכת סולארית ביתית קטנה יכולה לצמצם לכם עלויות חשמל ולחסוך לכם כסף. בנוסף לכך, מערכת זו תכניס לכם הכנסה פאסיבית. אך מנגד, השקעה זו עלולה שלא להטיב עם אנשים שאינם מעוניינים להשקיע לטווח ארוך. התקנה לקויה ורשלנית של מערכת סולארית עלולה דווקא להביא לתוצאה הפוכה ואף להפסד כספי.

היתרונות של מערכת סולארית ביתית קטנה

אלו הם חלק מיתרונותיה של האנרגיה הסולארית:

העלאת שווי הנכס:

התקנת מערכת סולארית ביתית קטנה תעלה את מחיר הנכס שלכם ואת השווי שלו. גם תבדל אתכם מבעלי דירות אחרים ותהפוך את הנכס שלכם לאטרקטיבי יותר לקונים פוטנציאליים. מערכת זו תאפשר לכם לייצר חשמל באופן עצמאי. זה יאפשר לכם לחסוך בממוצע מאות שקלים בשבוע, וזאת כתוצאה מהוזלה משמעותית מתעריפי החשמל היקרים. סכום זה יכול להצטבר לאלפי שקלים בשנה.

חיסכון משמעותי בהוצאות החשמל:

אנשים רבים נמנעים מהתקנת מערכת אנרגיה סולארית בביתם. הסיבה לכך היא העלויות הגבוהות שצפויות להיווצר עקב התקנת המערכת ובכל הקשור בכך. אך עקב ההתקדמות וההתפתחות הטכנולוגית עלויות האנרגיה הסולארית יורדות בהדרגה משנה לשנה. 

מגמה זו צפויה להימשך וירידת המחירים נראית באופק. מערכת סולארית ביתית קטנה צפויה להחזיר את ההשקעה בתוך מספר שנים. בנוסף, עודפי האנרגיה נשמרים והמערכת מייצרת עבורכם חשמל באופן פרטי ללא תלות חיצונית. במידת הצורך ניתן למכור את החשמל לחברת החשמל ולקבל זיכוי. למעשה אתם יכולים אף ליהנות ממעין הכנסה פסיבית.

אנרגיה ידידותית לסביבה ואינה מזהמת:

בניגוד לשריפת דלקים פוסיליים והפקת אנרגיה מנפט ופחם, אנרגיה סולארית אינה מזהמת כלל. אנרגיה זו אינה פולטת גזי חממה והיא נקייה לחלוטין. מערכת סולארית ביתית קטנה לא גורמת כלל לבזבוז מים – בשונה מהפקת אנרגיה גרעינית והידרו-פאואר שהינן פחות חסכוניות במים בטווח הארוך. אנרגיה סולארית עשויה להטיב משמעותית לבריאות האדם ולריאות נקיות יותר, ואף להציל חיי אדם רבים עקב הפחתת בזיהום אוויר.

הפקת אנרגיה גם כשאין שמש:

בניגוד לדעה הרווחת, מערכת סולארית ביתית קטנה יכולה להפיק חשמל מאנרגית השמש גם במהלך ימי החורף ולא רק בקיץ. לדוגמא: גרמניה הינה מדינה עם אקלים ממוזג שיש בה הרבה פחות ימי שמש מישראל. ולמרות האקלים הממוזג שבה, היא אחת מהמובילות בעולם בהפקת אנרגיה סולארית בעולם.

מערכת סולארית ביתית והכנסה פסיבית

בנוסף לכך, מערכת סולארית ביתית עשויה לאפשר לכם הכנסה פסיבית שניתן לקבלה על ידי מכירת עודפי החשמל לחברת החשמל. בשנים האחרונות מחירי הפאנלים הסולאריים יורדים משמעותית. המחירים הופכים יותר ויותר נגישים למעמד הביניים ונראה שמגמה זו ממשיכה. ההערכה היא שבעוד כעשר שנים מהיום רוב משקי הבית יהיו בעלי מערכת סולארית ביתית קטנה. למעשה, זה יהיה ה"נורמאלי החדש". ולכן מוטב לנצל את היתרון היחסי של הפאנל הסולארי בשנים הקרובות. לפני שהוא יאבד מהיתרון היחסי שלו על פני המתחרים בתחום הנדל"ן.

התקדמות האנרגיה הסולארית בישראל בהשוואה לשאר העולם

בשנת 2013 החלה שיטת "מונה נטו". באמצעות שיטה זו, יכול הצרכן לספק את צרכי החשמל שלו לשימוש עצמי על פני אנרגיות קונבנציונליות שחברת החשמל מספקת. כך הוא יכול לצמצם את עלויות החשמל החודשיות. הנכס עדיין נשאר מחובר לחברת החשמל ויכול להעביר אליה עודפי ייצור של חשמל שלא נעשה בו שימוש, במטרה לנצל את העודפים מאוחר יותר ובעת הצורך.

ח"כים ושרים בעד אנרגיה מתחדשת

במרץ 2021 השרה גילה גמליאל הכריזה: "ישראל יכולה להגיע ל-100%- אנרגיה סולארית". הכרזה זו עוררה עניין רב בקרב המתעניינים בתחום. למרות הקיטוב הפוליטי העמוק השורר בישראל הגיעו לוועדה בנושא פוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית – מימין ומשמאל. בוועדה, גמליאל ציינה שתוכל לפנות את המפעלים המזהמים בחיפה. קבוצות למען איכות הסביבה השתתפו בפגישה – מחאת הנוער למען האקלים, ארגון חיים וסביבה ולבחור ירוק. ח"כ תמר זנדברג (מרצ) ציינה כי מפלגתה תקדם 100% אנרגיות מתחדשות עד 2030 והוסיפה: "על כל אחוז שמתווסף של אנרגיות מתחדשות, צריך להפחית שני אחוזים בדלקים הפוסיליים".

אנרגיה סולארית ביתית – העתיד בישראל

נכון להיום פחות מ-3% מהחשמל המופק מישראל הינו מאנרגיה סולארית. למדינת ישראל שטופת השמש, שבה בממוצע כשלוש מאות ימי שמש בשנה, יש פוטנציאל אדיר בתחום זה. למרות זאת, נראה כי ישראל בפיגור בקידום אנרגיות ירוקות ביחס לעולם המערבי. אך עקב לחצים רבים שהופעלו על הממשלה הישראלית, העלייה במודעות לנושא איכות הסביבה והחששות רבים מעתיד כדור הארץ – הביאו ליצירת קונצנזוס בנושא והשאיפה העולמית לעבור לאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030 או 2050 לכל המאוחר. נראה כי המגמה והשאיפה בישראל היא לעבור לאנרגיות מתחדשות בדומה לעולם המערבי.

איך עובדת מערכת סולארית ביתית?

הלוחות הסולאריים שמוצבים על גג ביתכם סופגים את קרני השמש וממירים אותם לאנרגיה זמינה לשימוש מיידי. השמש מפיצה חבילות מינוריות של פוטונים שעוברות כ-149.6 מיליון קילומטר לכדור הארץ בתוך כשמונה וחצי דקות. מבחינה תיאורטית, בשעה אחת בלבד השמש שולחת כמות של פוטונים שיכולים לספק אנרגיה סולארית. כמות זו יכולה למלא את כל הצרכים של כדור הארץ למשך שנה שלמה. למעשה, הפוטונים מגיעים אל התא הסולארי שקולט אותם, ולאחר מכן מפיצים אלקטרונים מהאטומים שלהם.

מערכת סולארית ביתית – סוגרים מעגל חשמלי

מעגל חשמלי נוצר לאחר שמוליכים מחוברים לד החיובי ולצידו השלילי של התא. אלקטרונים מייצרים חשמל כל עוד הם זורמים דרך מעגל זה. כלומר, ככל שיהיה ניתן לפרוס כמות גדולה יותר של לוחות סולאריים, כך יהיה ניתן לייצר כמות גדולה יותר של אנרגיה. הלוחות הסולאריים עשויים מהרבה תאים סולאריים. תאים סולאריים מורכבים מסיליקון, בדומה למוליכים למחצה. הלוחות מורכבים משכבה חיובית ושכבה שלילית שיוצרים ביחד שדה אלקטרוני. לאחר מכן החשמל שנוצר מועבר אל הממיר ואספקת החשמל מגיעה אליכם הביתה.

בהמשך שעות היום, המערכת הסולארית תייצר כמות חשמל מספקת ואף מעבר לנדרשת. לאחר שהשמש שוקעת המערכת אינה מייצרת אנרגיה. אך העודפים משעות הבוקר והצהריים מספקים את כל הצריכה הנדרשת. וכתוצאה מכך אין כל דאגה ממחסור פוטנציאלי בחשמל.

התפתחות האנרגיה הסולאריתוהאנרגיה הסולארית הביתית

המחירים יורדים והמגמה בשנים האחרונות היא לעבור לאנרגיות מתחדשות. בעבר רכישת אנרגיות סולאריות הייתה מורכבת יותר, נפוצה פחות וגם פחות כדאית מבחינה כלכלית. אך כיום, עם התפתחות הטכנולוגיה והתשתיות הסולאריות, המחירים צנחו משמעותית. הרגולציות פחתו והנגישות לאנרגיה סולארית גבוהה מאשר בעבר. בנוסף, ישנה עלייה במודעות לאיכות הסביבה ותרומתן של האנרגיות הירוקות בהפחתת זיהום האוויר ושמירה על כדור הארץ. כתוצאה מכך ההתעניינות של הקהל הרחב בנושא זה עלתה משמעותית. המגמה כיום היא לנטוש אנרגיות מזהמות ולעבור בהדרגה לאנרגיות ירוקות יותר, כמו אנרגיה סולארית למשל.

ההיסטוריה וההתפתחות בתחום האנרגיה הסולארית

התאים הסולאריים המודרניים פותחו בארצות הברית בשנת 1954. בשנים הראשונות שלאחר המצאת טכנולוגיה זו נעשתה בה שימוש מועט לצרכי חלל והיא הייתה יקרה למדי. אך עם הזמן והתקדמות הטכנולוגיה, המחירים ירדו משמעותית. בשנת 1980 המחיר היה מאה דולרים פר וואט, בשנת 2005 המחיר ירד לארבעה דולרים – ונכון לשנת 2020 המחיר הינו 20 סנטים ומגמת הירידה נמשכת בהתמדה.

גרמניה יצרה שוק לאנרגיות מתחדשות: בשנת 2000 גרמניה העבירה חוק במטרה להאיץ את פיתוחם של אנרגיות מתחדשות. זה היה צעד משמעותי שגרם למחירי האנרגיה הסולארית והרוח להיות קבועים, מה שנתן לאנשים אינטרס להשקיע יותר באנרגיות מתחדשות מכיוון שזה היה משתלם יותר.

לאחר שהחוק הגרמני החל לפעול, בשנת 2004 סין נכנסה לשוק הייצור של הפאנלים הסולאריים. כיום סין מייצרת פאנלים סולאריים באופן המוני וכ-70% מהפאנלים הסולאריים בעולם מיוצרים בסין.

אנרגיה סולארית ביתיתקשיים ופתרונות

מהם הקשיים בתחום?
למרות כל ההתקדמות הטכנולוגית, הפחתת הרגולציה, ביטול חסמים בירוקרטיים וההורדה המשמעותית במחיר האנרגיות הסולאריות שאף נמשכת בהתמדה – השימוש הנפוץ היום עדיין בדלקים מאובנים ובנפט. רק 2% מצריכת החשמל בעולם מופקת מפאנלים סולאריים. ישנם עדיין אתגרים רבים בתחום, לדוגמא: אחד מהקשיים הבולטים בתחום הוא שאי אפשר להפיק אנרגיה סולארית לאחר שהשמש שוקעת. שעות הערב הן דווקא השעות בו אנו הכי נזקקים לחשמל פעיל בבית. גם התאים הסולאריים הטובים ביותר יהיו חסרי שימוש לאחר שקיעת השמש. בנוסף, שימוש באנרגיה סולארית בשילוב עם אנרגיה קונבנציונלית עלול ליצור מצב שבו יותר מדי אנרגיה נאגרת. ישנה הגבלה לכמות האנרגיה שניתן לאחסן ברשת החשמל. כתוצאה מכך יש קושי להוסיף הרבה מאוד פאנלים סולאריים.

אנרגיה סולארית ביתית – הפתרונות ודרכי ההתמודדות

אך למרבה המזל, כיום ישנם אמצעים להתמודד עם הקושי המוזכר. ניתן לאגור את האנרגיה העודפת בבטריות ליתיום ולשמשם מאוחר יותר בשעות הערב המאוחרות. בשנים האחרונות מחירם של בטריות הליתיום פחתו משמעותית. ישנם עוד פתרונות שבאמצעותם אפשר לאגור את האנרגיה מלבד בטריות ליתיום, אך בטריות הליתיום הינן הפתרון המועדף, היעיל והנוח ביותר.

רוב העולם יעבור לאנרגיה סולארית

קושי נוסף שקיים היא שעדיין לא נבנו התשתיות הסולאריות בכל מקום, ולכן כיום השימוש הוא עדיין די מצומצם, אך ההערכה היא שעד שנת 2050 או 2030 לפי אומדנים שונים והערכות כאלו או אחרות רוב העולם יעבור לאנרגיות מתחדשות.

קבלו הצעת מחיר

מאמרים נוספים

מלאו את הפרטים וקבלו הצעת מחיר