החלטתם להתקין פאנלים סולאריים אבל לא יודעים איך להתקדם? מעדיפים אנרגיה סולארית אבל חוששים מהבירוקרטיה? אל דאגה – זה לא מסובך • התקנת פאנלים סולאריים על הגג – איך בכלל מתחילים וכיצד תחסכו אלפי שקלים בשנה?
אנרגיה סולארית נכנסה לחיינו אי שם בסוף המאה ה-19. במשך עשרות שנים ניסו בני אדם לנצל את אנרגיית השמש להפקת חשמל באופן זול ואמין. כיום, בעשור השני של המאה ה-21, התקנת פאנלים סולאריים נעשתה שכיחה במדינות רבות. ניתן לראות ברחבי העולם גגות רבים עם פאנלים סולאריים כחולים שמכסים אותם. אז לאחר שיעור היסטוריה קצר, בואו נדבר פרקטיקה ונבחן את היתרונות בהתקנת פאנלים סולאריים. תראו כמה זה פשוט.
כידוע, אנרגיה סולארית היא אנרגיה המופקת מהשמש. התקנת פאנלים סולאריים תקנה לכם יתרונות רבים ומשתלמים במיוחד. השקעה כספית בפאנלים סולאריים תכפיל את עצמה תוך שנים בודדות! תמכרו חשמל לחברת חשמל ולא תשלמו מס על ההכנסות. אפילו תקבלו מימונים בנקאיים גבוהים במיוחד. כל היתרונות הכספיים הללו ובאותו זמן תעזרו לשמור על הסביבה. עכשיו, כשאתם מבינים חלק קטן מהיתרונות הגלומים בהתקנת פאנלים סולאריים על הגג שלכם, נראה לכם איך עושים את זה מההתחלה – ועד שתרוויחו אלפי שקלים בשנה.
יש לכם גג משלכם? זה הזמן להתקין פאנלים סולאריים
למעשה, ניתן להתקין ולהפעיל מערכת סולארית על כל גודל של גג. עם זאת, הכנסה וחיסכון של אלפי שקלים בשנה מתאפשרים באמצעות גודל גג של 60 מ"ר (מטר רבוע) ומעלה. כדי לייעל את הפקת החשמל מהמערכת הסולארית, יש צורך במספר מאפיינים:
1. זווית מיטבית – לפני התקנת פאנלים סולאריים אתם צריכים עזרה מקצועית בחישוב זווית התקנתם. מטרת הזווית של הפאנלים היא חשיפה מרבית לקרני השמש. הזווית תחושב כך שלא יוטל צל על הפאנלים הסולאריים על ידי עצים או מבנים. כמו כן, ישנה עדיפות להתקנת פאנלים סולאריים לכיוון דרום – בו קרינת השמש חזקה במהלך היום, ולכן המערכת תהיה יעילה יותר. יש לציין כי ישנם פאנלים ניידים שמסתובבים בהתאם לשמש, אך, הם נהרסים מהר יותר ולרוב אינם מומלצים.
2. הימנעות מנזקים פיזיים – על מנת להגן על הפאנלים, עליכם להתחשב במיקומם לעומת גורמים מזיקים. ענפים של עצים יכולים לשרוט את הפאנלים ורוח חזקה עלולה להזיק לפאנלים. אפילו מיקום באזור עם בעלי חיים רבים עשוי להיות רעיון גרוע.
3. סוגי הגגות והמשטחים – אתם יכולים לבצע התקנת פאנלים סולאריים כמעט בכל סוגי הגגות – גגות שטוחים, גגות רעפים ועוד.למעשה כיום, מרבית מהפאנלים הסולאריים מותקנים על גגות רעפים. בשל הזווית שנוצרת, התקנת פאנלים סולאריים על גג רעפים עדיפה על פני התקנתם על גג שטוח. לעיתים, שטח קטן יותר על גג רעפים מפיק אותה כמות חשמל כמו גג שטוח. כמו כן, לא ניתן להתקין פאנלים סולאריים על גגות שעשויים אסבסט (חומר מסוכן המשמש לבנייה).
אז איך תרוויחו אלפי שקלים בשנה מפאנלים סולאריים?
היתרון המשמעותי של התקנת פאנלים סולאריים על הגג הוא החיסכון הכספי העצום. כיום, קיימת אסדרה של מדינת ישראל לקניית החשמל שתייצרו. במידה ואתם יצרני חשמל סולארי, המדינה מחויבת לקנות מכם את החשמל למשך 25 שנים! מדינת ישראל, הלקוח הטוב והיציב ביותר שיכולתם לבקש. האסדרה הנוכחית שפרסמה רשות החשמל היא תעריפית. כלומר, הבטחת תשלום על כל קוט"ש (קילוואט שעה – גודל שימושי למדידת צריכת אנרגיה) שהמערכת מייצרת.
בסוף 2018, נקבעו חוקים חדשים לגבי האסדרה. החוקים מחלקים את האסדרה לשני מתקנים סולאריים: מתקנים קטנים ומתקנים גדולים. מתקנים קטנים מוגדרים עד יכולת הפקה של 15 קילוואט (KW) – תעריף התשלום הוא 48 אגורות לקוט"ש. מתקנים גדולים מוגדרים כבעלי יכולת הפקה של מעל 15 קילוואט (KW) – תעריף התשלום הוא 45 אגורות לקוט"ש. בנוסף, ישנה אפשרות לצריכת חשמל פרטנית ללא מכירתו.
איך המערכת עובדת וכמה מרוויחים בפועל?
ככלל, כל 10 מטר רבוע של מערכת יכולים להפיק 1 קילוואט. בתנאי השמש של ישראל, ניתן לייצר עבור כל לוח 1 קילוואט כ-1650 קילוואט-שעה (קוט"ש) בשנה. כלומר, מתקן קטן יוגדר כ-150 מטר רבוע של מערכת ובעל יכולת ייצור של כ-25,000 קוט"ש בשנה. לכן, ההכנסה שלכם מהתקנת פאנלים סולאריים בגודל של 150 מ"ר, תהיה כ-12,000 שקלים בשנה!
מחיר התקנת פאנלים סולאריים בגודל של 150 מטר תימדד בכ-100,000 שקלים. כלומר, התשואה נמדדת ב-12 אחוזים. תתחילו להרוויח כסף כבר לאחר 8 שנים מן ההשקעה! לשם השוואה, בתחום הנדל"ן, תתחילו להרוויח כסף לאחר 15-20 שנים.
חשוב לציין, כל ההכנסות השנתיות מהמערכת הסולארית פטורות ממס עד לסכום של 24,000 שקלים בשנה. המיסוי במדרגה הבאה, בין 24,000 שקלים עד 100,000 שקלים בשנה, יהיה נמוך ויעמוד על 10 אחוזים. כמו כן, יצרני החשמל הביתיים אינם מחויבים בתשלום ארנונה נוסף על המערכת.
נשארו רק כמה אישורים ותתחילו ליצר חשמל
התקנת פאנלים סולאריים אינה רק תהליך טכני. תהליך ההתקנה דורש אישורים וחוזה מול חברת חשמל. אל תפחדו – זה תהליך פשוט. בדקתם וראיתם שהגג שלכם מתאים להתקנת פאנלים סולאריים? זה הזמן לחשוב על כסף. אתם צריכים לתכנן את תהליך ההתקנה, כך שיספק את כל צריכת החשמל שלכם. תבדקו מהי כמות הצריכה השנתית שלכם וכמה חשמל הפאנלים ייצרו עבורכם. אל תשכחו שכל קוט"ש המיוצר מעבר לצריכה שלכם – מכניס לכם כסף ללא מס!
מאז שחוקק "חוק הפרגולות" (2014), אין צורך בהיתר בנייה להתקנת פאנלים סולאריים עד 600 מ"ר (מטר רבוע), אך יש צורך ביידוע ועדת הבנייה על ביצוע ההתקנה. לאחר מכן, יש צורך להגיש טופס 4 – טופס המאשר את ההתקנה ומאשר חיבור לתשתיות מים וחשמל.
כמו כן, יש צורך באישור ממנהל החשמל. לבסוף, לאחר השגת האישורים, תחליף חברת החשמל את המונה בנכס שלכם למונה דו-כיווני. מונה דו כיווני אחראי על ספירת החשמל שנצרך והחשמל שמיוצר. כלומר, מונה מסוג זה מאפשר מעקב ותקשורת עם חברת החשמל בנוגע לתשלום המגיע לכם – באופן אוטומטי.
סיימתם עם כל האישורים והפאנלים הסולאריים כבר מותקנים? עכשיו נשאר לבחור את שיטת קבלת התשלום. יש לכם שתי אפשרויות לקבלת תשלום מחברת החשמל:
1. תשלום לפי ייצור – חברת החשמל תשלם לכם תעריף קבוע עבור כל קוט"ש. ללא קשר לצריכת החשמל שלכם. כלומר, תקבלו תשלום עבור כלל החשמל אותו תייצרו. ללא קשר לקבלת התשלום, תשלמו באופן רגיל לחברת חשמל על צריכת החשמל שלכם.
2. תשלום לפי הזרמה – חברת חשמל תשלם לכם לפי הזרמת עודפים בלבד. כלומר, ההכנסה שלכם תהיה רק על החשמל שלא השתמשתם בו. אותו תמכרו ישירות לחברת חשמל. לדוגמה, נניח והמערכת שלכם מייצרת 25,000 קוט"ש בשנה. אתם משתמשים לשימוש ביתי ב- 10,000 קוט"ש בשנה – ההפרש הנותר הוא 15,000 קוט"ש, אותו תמכרו לחברת חשמל באופן אוטומטי.
חסר לכם כסף? קבלו מימון בנקאי עד 100%!
קיבלתם החלטה שאתם רוצים להתחיל למכור חשמל ולהרוויח אלפי שקלים, אבל אין לכם את הכסף הדרוש ביד? אל דאגה – הבנקים יעזרו. כבר הבנתם שייצור חשמל סולארי הוא השקעה ראויה ומומלצת. אבל, התקנת פאנלים סולאריים הוא תהליך מעט יקר. לכן, כדאי לפנות לבנקים לצורך בקשת הלוואה, כפי שאנשים רבים נוהגים במצבים בהם חסר להם כסף לרכישה מסוימת, אלא שבמקרה של התקנת פאנלים סולאריים, המצב שונה וטוב יותר עבורכם.
כידוע, בנקים צריכים הבטחה לכך שיקבלו את כספם חזרה. לכן, רבים לא מאשרים הלוואה לכל אחד ובקלות. הם מאשרים אחוז מימון להשקעה מסוימת לפי אמונתם בהצלחת ההשקעה. במקרה של התקנת פאנלים סולאריים, הבנק סומך על השקעה זאת. בנקים אוהבים לממן השקעות בתחום מערכות ופאנלים סולאריים. הם מאפשרים מימון של עד 100 אחוזים. לשם ההשוואה, לצורך השקעה בנדל"ן, בנקים ממנים עד 50 אחוזים מגובה ההשקעה. כמו כן, הריבית להלוואה זאת תלויה במצב הפיננסי שלכם. בממוצע הריבית הנדרשת היא כ-1.5 אחוזים.
איך מתחזקים מערכת סולארית?
לאחר שהשגתם את כלל האישורים וביצעתם התקנת פאנלים סולאריים על הגג שלכם. עכשיו עליכם להבין איך מתחזקים מערכת כזאת. מערכת סולארית יכולה להינזק ולהיהרס מסיבה מרכזית אחת – נזקים פיזיים. נזקים כמו הצטברות אבק, פגיעה בפאנלים או שריטות עלולים להפריע לפעילות התקינה של המערכת. נזקים אלה עלולים להיגרם בשל מזג אוויר קיצוני או בשל התקנה שגויה. כלומר, יש לדאוג שהתקנת הפאנלים הסולאריים תתבצע באופן מיטבי.
המערכת הסולארית אינה מכילה נוזלים, שמנים או חלקים נעים שדורשים החלפה בנקודות זמן קבועות. לכן, תחזוקת המערכת תתמקד בעיקר בטיפוליים כלליים. לרוב, התחזוקה תהיה ניקוי של הפאנלים הסולאריים אחת לחצי שנה. כמו כן, מומלץ לפנות לאנשי תחזוקה מחברת ההתקנה שלכם, לצורך בדיקה מקיפה של המערכת אחת לשנה.
נוסף על כך, ישנם טיפולים אחת ל-5 עד 10 נשנים של מערכות ההמרה והבקרה והתקשורת עם חברת החשמל. יש לציין שניתן לעקוב בקלות אחר תקלות המערכת. כיום, כלל נתוני הפקת החשמל והצריכה מגיעים ישירות לטלפון הנייד, וכך גם התקלות. לרוב, מערכות סולאריות מתפקדות למשך כ-30 שנים, אך יכולות לתפקד שנים נוספות.
איך תבחרו חברה להתקנת הפאנלים?
בחירת חברה לצורך התקנת פאנלים סולאריים היא חשובה ביותר. כיום ישנם בשוק לא מעט חברות המציעות שירותי התקנה ותחזוקה של פאנלים סולאריים. חשוב לערוך השוואה בין החברות. המאפיינים עבורם מומלץ לערוך השוואה הם: מחיר ההתקנה, שימוש בחלקי התקנה איכותיים מהחברות המובילות בתחום והתקנה פיזית על ידי אנשי מקצוע בעלי ניסיון רב. בנוסף, לא פחות חשוב – אחריות על המערכת על ידי החברה למשך 10-15 שנים.
התקנת פאנלים סולאריים – עזרה עצומה לסביבה
בנוסף להשקעה המשתלמת בפאנלים סולאריים, אתם תעזרו רבות לסביבה. בשנת 2013, התכנס פאנל בין ממשלתי לשינוי האקלים (IPCC). הפאנל קבע שהסיבה המשמעותית ביותר להתחממות הגלובלית בכדור הארץ, היא כלל הפעולות המזהמות של המין האנושי. בני אדם פולטים לסביבה כמויות גדולות של פחמן דו חמצני (CO2), שנפלט לסביבה בעקבות ייצור חשמל על ידי תחנות הכוח. שימושם במשאבים כמו נפט וגז, פולטים פחמן דו חמצני רב ומעודדים את ההתחממות הגלובלית.
השפעת ההתחממות הגלובלית
להתחממות הגלובלית השפעות שליליות רבות על הסביבה. היא יכולה לגרום להמסת קרחונים שיציפו ערים שלמות, הכחדת מינים רבים של בעלי חיים ואף התפשטות של מחלות ביולוגיות. כמו כן, התחממות הגלובלית משפיעה על שינויי אקלים, שיכולים לגרום לבעיות רבות כמו: היווצרות גלי צונאמי, שינוי זרימת המים באוקיינוסים וגלי קור קיצוניים.
אז בואו נעזרו לסביבה ונתקין פאנלים סולאריים
התקנת פאנלים סולאריים תמנע פליטת פחמן דו חמצני לסביבה. אלפי טונות של פליטת גז יחסכו, ובכך תמנעו את התקדמות זיהום כדור הארץ וההתחממות הגלובלית. במערכת של פאנלים סולאריים ניתן לייצר 340 אלף קוט"ש בשנה ולחסוך כ-130 טונות של פליטת פחמן דו-חמצני ואלפי טונות ברחבי העולם! עכשיו אתם מבינים מדוע שימוש בפאנלים סולאריים מומלץ במיוחד. תרוויחו אלפי שקלים בשנה, תקבלו הקלות מס ובאותו זמן תתרמו רבות לסביבה!