רכשתם פאנלים סולאריים או מתכננים לרכוש? כדאי שתדעו שאם לא דואגים להם כמו שצריך – הם מאבדים מהיעילות שלהם • ניקוי הפאנלים ותחזוקה שוטפת הם חלק בלתי נפרד וישמור על הפאנלים הסולאריים שלכם למשך 20 שנה • למה ואיך מנקים פאנלים סולאריים? מהי מערכת סולארית ואיך היא בכלל עובדת?
ניקוי פאנלים סולאריים הוא עניין שיש להתייחס אליו ברצינות מרבית. מערכת סולארית יכולה ואף אמורה לתפקד למשך 20 ואפילו 30 שנים. איך דואגים שזה יקרה? תחזוקה וניקוי באופן עקבי של המערכת הסולארית שלכם. כיום חברות התקנת פאנלים סולאריים מציעים שירותי תחזוקה כללית, ניקוי פאנלים סולאריים ואף מוצרי ניקוי פרטיים.
מערכות סולארית הן השקעה משתלמת במיוחד. בעזרתן ניתן לייצר חשמל ולמכור אותו ישירות לחברת חשמל למשך שנים רבות. הכלל פשוט מאוד – ככל שהפאנלים הסולאריים שלכם ייצרו יותר חשמל, כך תרוויחו יותר כסף. חשוב להכיר – מערכת סולארית נקייה המתוחזקת כראוי, תצליח להגדיל את הניצולת של הפאנלים הסולאריים בהיקף של עד 15 אחוזים. זהו נתון משמעותי ביותר כי לאחר מספר שנים ללא תחזוקה, פאנלים סולאריים מאבדים עשרות אחוזים מיכולת ייצור החשמל.
אז הבנתם באופן כללי שניקוי פאנלים סולאריים הוא חשוב מאוד. אבל הרחבה בנושא ופירוט על איך מנקים ומתחזקים – חשוב להכיר קצת את עולם האנגריה הסולארית ומערכות סולאריות. לאחר הכרה בסיסית תוכלו להבין מדוע התחזוקה חשובה ואיך היא תשפיע באופן חיובי על נצילות הפאנלים הסולאריים שלכם.
מה כוללת מערכת סולארית ואיך היא פועלת?
לפני שנכיר את העולם של ניקוי פאנלים סולאריים ותחזוקה כללית, נכיר את המערכת הסולארית. ראשית, המערכת הסולארית אכן מציגה טכנולוגיה מורכבת ומדהימה אך עם זאת פעולות המערכת פשוטות להבנה. ככלל המערכת הסולארית כוללת פאנלים סולאריים, ממיר מתח או ממיר סולארי ומונה דו-כיווני (ברוב המקרים).
פאנלים סולאריים
המערכת הסולארית מורכבת מפאנלים סולאריים אשר מורכבים מתאים פוטו-וואלטים. נתאים הללו מיוצרים ברובם מסיליקון, אלומיניום ומכוסים זכוכית שקופה. הפאנלים הסולאריים המותקנים על הגג שלכם קולטים את קרינת השמש. הפאנלים ממרים את קרינת השמש לזרם חשמלי ישר (DC). הזרם הישר מוזרם ישירות לממיר המתח או בשמו השני ממיר סולארי.
ממיר מתח סולארי
ממיר המתח הנקרא בשם המקצועיInverter או Convertorממיר את זרם החשמל הישר (DC) לרשת החשמל הארצית (AC). לאחר מכן יש מעבר של החשמל לחברת חשמל או לשימוש אישי. הממיר הוא למעשה המוח של המערכת. בנוסף להמרת הזרמים חשמליים הוא גם מספק פתרון בטיחותי מקיף מפני שריפות ע”י ניתוק אוטומטי של הזרם, מאפשר לדעת מהם ביצועי המערכת בזמן אמת והופך את הפאנלים לחכמים
מונה דו-כיווני
המערכת הסולארית שלכם תחובר על-ידי חברת החשמל למונה דו-כיווני שיחליף את המונה הקיים בביתכם. המונה מודד את הזרם היוצא והנכנס במערכת ומספק מידע של צריכה וייצור החשמל. על הבסיס מונה זה מתבצע מכירת החשמל לחברת חשמל בצורה מסודרת ומאפשר לכם לקבל את הכסף המגיע לכם באופן חכם ומדויק.
נצילות הפאנלים הסולאריים – מה זה?
ציינו בתחילת המאמר כי ניקוי פאנלים סולאריים יתרום לשמירת יכולת נצילות הפאנלים הסולאריים שלכם למשך שנים רבות. השאלה הראשונה שעולה היא למה מתכוונים כשמדברים על נצילות פאנלים סולאריים? התשובה פשוטה ואומרת כי נצילות היא כמה חשמל הפאנלים יודעים להפיק מקרינת השמש.
ועכשיו הסבר מפורט: ככל שהפאנל יותר יעיל כך הנצילות שלו גבוהה יותר, כך הוא מפיק יותר חשמל מהשמש. השמש מקרינה 1000 וואט (יחידת הספק של אנרגיה) למטר-רבוע. פאנלים שונים מחברות שונות הם בעלי הספק שונה, כלומר בעלי יכולת ניצול שונה של קרינת השמש.לדוגמה פאנל סולארי בגודל מטר-רבוע בעל יכולת הספק של 200 וואט הוא בעל נצילות של 20% מקרינת השמש. (200 וואט מתוך 1000 וואט זה 20%). יעילות כל פאנל תלויה בהרבה גורמים שהמרכזי בינם תלוי בפאנל עצמו ובאיזו טכנולוגיה וחומרים יוצר. כיום ממוצע הנצילות עומד על 15%-20% בתנאים אידיאליים.
תחזוקה וניקוי פאנלים סולאריים
קניתם פאנלים סולאריים ובמשך שנים הם סיפקו את הסחורה ביעילות אך פתאום הם מתחילים "לזייף"? כנראה שלא דאגתם להם. בואו נתחיל מהרע. חוסר בתחזוקה וניקוי פאנלים סולאריים פוגע בנצילות הפאנלים בעשרות אחוזים (!) במשך השנים. אם תישמרו על ניקיונם ותתחזקו אותם כראוי – הם יפיקו לכם יותר חשמל ויותר כסף!
גורמים שפוגעים ביעילות הפאנלים שניתן לפתור ע"י ניקיון הפאנלים:
- אבק וחול שמצטברים על הפאנלים עם הזמן על ידי הרוח.
- פיח כלי הרכב או ממפעלים יכול גם הוא להצטבר על הפאנלים. במיוחד אם הפאנלים ממוקמים ליד כביש עמוס.
- עלים או ענפים העלולים ליפול ולכסות הפאנלים. בדגש על פאנלים הממוקמים בסביבת עצים. (דורש בדיקה תכופה יותר מהממוצע).
- אפילו צואת ציפורים ואשפה שנמצאת באוויר כמו שקיות מאכל וכדומה.
קיימת גם אופציה של תקלה מערכתית ביכולת הפאנלים הסולאריים לייצר חשמל או שיבושים מכניים כמו ברגים משוחררים או שריטות על הפאנלים. במקרה כזה, יש לפנות לחברה המתקינה או לחברה מקצועית שאחרת שתטפל בבעיה ותדאג שייצור החשמל לא ייפגע.
אז איך דואגים לניקוי פאנלים סולאריים?
ראשית, אתם צריכים להבין שחייבים לדאוג לניקוי הפאנלים שלכם וזה לא דורש יותר מידי מאמץ. שנית, באופן כללי יש לבצע בדיקה ויזואלית של הפאנלים אחת לחודש ולבדוק האם יש צורך בניקיון בסיסי או הזזה של גרומים שעלולים להסתיר או לשרוט את הפאנלים (עלים ענפים, אשפה וכו'). ניקיון בסיסי צריך להתבצע אחת לשבועיים וכולל הזזת גורמים מפריעים, העברת מטלית רטובה על הפאנלים או שימוש במים מטוהרים ללא אבנית.
ניקיון בסיסי לא מספיק
ניקיון פרטני ואישי של המערכות יכול להיות בעייתי. במידה ומדובר על מערכת סולארית ביתית קטנה המספקת את צורכי הבית – ניקיון פרטני ובסיסי יכול להספיק. במידה ומדובר על מערכת סולארית המתפרסת על שטח רב- ניקוי הפאנלים הסולאריים צריך להתבצע על ידי חברה מקצועית.
כיום יש שתי אפשרויות מרכזיות בניקוי פאנלים סולאריים:
הראשונה והנפוצה היא שימוש בשיטה שנקראת אוסמוזה הפוכה. בשיטה זאת נעשה שימוש במים טהורים שאינם משאירים אבנית וניקיון איכותי שמאפשר להגיע בקלות לכל פאנל ופאנל. כמובן שביצוע שיטה זו צריך להיעשות על ידי חברה מקצועית.
הדרך השנייה והחדשה באופן יחסי היא שימוש ברובוטים. חברת "Greenbotics" מייצרת רובוטים שאחראים על ניקוי פאנלים סולאריים. הרובוטים מותקנים ומונחים על הפאנלים. על הרובוטים, שנעים לאורך הפאנלים וחוזרים לנקודת ההתחלה בסיום הפעולה, מותקנות מברשות שמסתובבות ומסלקות את האבק והלכלוך שהצטברו על הפאנלים. בנוסף, המערכת חסכונית במים.
כיום קיימות חברות מקצועיות רבות המציעות שירותי תחזוקה וניקיון פעם בכמה חודשים. העסקת שירותי ניקיון ותחזוקה של חברות חיצוניות מחית כאב ראש והתעסקות אישית ובנוסף דואג שהפאנלים הסולאריים שלכם ימשיכו לייצר עבורכם חשמל וכסף ביעילות.
איך בוחרים פאנלים סולאריים שיהיו איכותיים למשך שנים?
החלטתם שאתם רוצים לקנות פאנלים סולאריים? הבנתם את חשיבות התחזוקה והניקיון? זה להבין אילו פרמטרים צריכים לבדוק עם יצרן הפאנלים לפני שאנחנו רוכשים אותם. כמו שאנחנו רוכשים רכב, אנחנו מבררים כל מה שניתן על היכולות שלו והתנאים שלו. כוחות סוס, עמידות , צריכת דלק, אחריות ועוד – כך גם יש לפעול עם פאנלים סולאריים לפי הנקודות הבאות:
- החברה– יש לוודא כי הפאנלים הם של חברה מובילה עולמית ונמצאת גבוה בדירוג של בלומברג (עיתון כלכלי שאחראי על דירוג חברות סולאריות) . מהו כושר הייצור של החברה (פחות מ-5 ג'יגה וואט – זה נמוך) , מתי היא נוסדה, האם היא ציבורית או פרטית (עדיפות גדולה לציבורית- שקיפות גבוהה). באופן כללי חשו בלוודא כל מה שניתן על חברה ממנה אתם רוכשים את הפאנלים.
- הטכנולוגיה- נצילות הפאנלים (מינימום 20% בתנאים אידאליים). באיזו טכנולוגיות הפאנל עובד – חצי תא (טכנולוגיה חדשה המשפרת את נצילות הפאנל), פחות רגישות לצל, מקדם טמפרטורה (השאיפה שיהיה נמוך ככל הניתן)
- עמידות הפאנל- עמידות פיזית – עמידות בתנאי חום, לחות, מליחות, אמוניה. בכללי יש לבצע בדיקה עם היצרן על היכולות הפיזיות של המערכת לצורך הבנה של פגיעה ביעילות לאורך השנים.
- אחריות- יש לוודא כי יש אחריות על הפאנלים עצמם למשך של 12 שנה. בנוסף לוודא כי יש אחריות על תפוקת הפאנלים (יכולת ייצור החשמל מהשמש) היא למשך 25 שנה, כאשר יש ירידה של 0.7% ביעילות הפאנלים בכל שנה בצורה לינארית.
- השירות בישראל- ישנה חשיבות גדולה שלחברה תהיה נציגות בארץ. כמה היא זמינה, האם מאפשרת החלפת פאנלים או תיקון ומה ההתחייבות של הנציגות בארץ.
יצרניות פאנלים סולאריים המובילות
כמו שכתבנו שחשוב לבחור חברה מקצועית שתדאג לניקיון פאנלים סולאריים – חשוב לבחור גם חברה או יצרנית פאנלים שתדאג שהפאנלים שלכם יישארו איכותיים לאורך זמן ויספקו לכם כמה שיותר חשמל הן סיניות עם טכנולוגיה גרמנית. העיתון הכלכלי בלומברג מפרסם מידי רבעון את היצרניות המובילות בעולם של פאנלים סולאריים על בסיס יציבות פיננסית ( המראה ככל הנראה על איכות ורצון מצד הרוכשים מחברות אלה). לפי המדד של הרבעון הראשון לשנת 2020, ארבע היצרניות המובילות הן: "jinko" הסינית, "longi" הסינית, "ja solar", "Canadian solar" הקנדית.
לפני סיום – נזכיר אילו תנאים יכולים לייצר עבורנו יותר חשמל וכסף
- אזור ומיקום – האזור והמיקום אולי הגורמים העיקריים והחשובים ביותר לניצול ויעילות הפאנלים הסולאריים. אנשים רבים מודעים לכך שישנה חשיבות רבה למיקום עם כמה שיותר שעות שמש. ואכן מחשבה זאת נכונה מאוד, אך חשוב להוסיף כי התנאים האידאליים הם אזור עם קרינת שמש גבוהה אבל מזג אוויר קר, עננות נמוכה ואוויר נקי. לדוגמה, בישראל שנחשבת למקום טוב לייצור חשמל סולארי יש המון שעות שמש אך עם זאת, טמפרטורות גבוהות שפוגעות ביעילות ובניצול של הפאנלים.
- סוג הגג וזווית הפאנלים – הפאנלים הסולאריים שלכם צריכים כמה שיותר זמן שמש וקרינה. כדי לעשות זאת ביעילות, ישנה עדיפות להפנייתם כלפי כיוון דרום (קרינת השמש חזקה יותר). יעילות הפאנלים הסולאריים משתנה בין גג לגג. ככלל בגג רעפים, ישנה עדיפות למיקום פאנלים כלפי דרום ובגג שטוח יש להפנות אותם גם כן לכיוון דרום.
- גורמי הצללה – כל מה שמסתיר חלק או כל פאנל סולארי מפני השמש פוגע ביעילותו. כך גם במקרה של צל. מבנים גדולים , עצים וכדומה יכולים ליצור צל על הפאנלים ולפגוע ביעילותם.
- גודל הגג או השטח – כמובן שככל שמקימים ומניחים יותר פאנלים סולאריים, כל ניתן לייצר יותר חשמל וכסף. אנשי מקצוע בתחום יוכלו בקלות לאחר מספק חישובים לדעת מהי כמות המקסימלית של פאנלים סולאריים שניתן למקם בכל שטח.