התקנת מערכות סולאריות – לא רק על גגות בניינים

פיתוח טכנולוגי חדש מאפשר התקנת מערכות סולאריות על פני מאגרי מים • הימנעות מטעויות התקנה נפוצות תחסוך לך זמן, כסף וטרחה רבה • כל היתרונות והחסרונות של כל מערכת סולארית • באילו מקומות ניתן להתקין פאנלים סולאריים? מה חשוב לדעת טרם התקנת מערכות סולאריות? אילו סוגים של מערכות סולאריות קיימות כיום? איך לבחור את המערכת המתאימה? כל המידע במאמר שלפניכם
התקנת מערכות סולאריות

תוכן עניינים

התקנת מערכות סולאריות עשויה להטיב עם הצרכן ולהביא לחיסכון של מאות שקלים בחודש. סכום זה עשוי להצטבר בשנה לאלפי שקלים ואף לעשרות אלפים, בהתאם לגודל המערכת ותפוקת החשמל.

העברת פס הייצור לסין הובילה לכך שמחירם של הפאנלים הסולאריים ירדו משמעותית. ונכון להיום, הירידה במחירי הפאנלים הסולאריים מתמשכת בהתמדה ומגמה זו צפויה להימשך.

עקב ההתפתחות הטכנולוגית הרבה הנעשית בתחום בשנים האחרונות, את המערכות הסולאריות כיום ניתן להתקין במקומות נוספים רבים ולא רק בגג הבניין.

עם זאת, ישנם דברים רבים שכדאי לדעת טרם התקנת המערכת הסולארית. מעט ידע תיאורטי ובדק בית לפני התקנת המערכת עשויים לחסוך זמן רב, עוגמת נפש ולמנוע בזבוז מיותר של כסף.

אילו סוגים של תאי סולאריים קיימים?

רוב המערכות הסולאריות הקיימות היום בשוק הסולארי מבוססות על שלושה סוגים של תאים סולאריים: מונוקריסטלין, פוליקריסטלין ושכבות דקות.

כל מערכת מבוססת על תאים סולאריים אחרים – וקיים שוני משמעותי בביצועים, מראה, אסתטיקה, מחירים ובתהליך ההתקנה בין המערכות השונות. ההחלטה אם לבחור בהתקנה של מערכת כזו או אחרת תיעשה בהתאם לצרכים של הלקוח.

לכל מערכת יש את היתרונות והחסרונות שלה, ולכן מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע על מנת לדעת איזו מערכת תועיל ביותר עבורך. הסיבה לכך היא שהתקנת המערכת הסולארית עשויה להיות במקרים מסוימים מורכבת יותר או פחות. מורכבות ההתקנה משתנה בהתאם לתנאי השטח של המקום בו מבוצעת ההתקנה.

התקנת מערכות סולאריות מבוססות תאי מונוקריסטלין

יתרונות: יעילות גבוהה (מעל 20% ניצול מאנרגיית השמש), מייצרת כ-300 קוט"ש ומערכות מתקדמות יותר אף עשויות להפיק מעל 400 קוט"ש. כמו מכן, המערכת אסתטית ונראית טוב לעין.

חסרונות: המערכת יקרה.

מראה המערכת: בשונה מהמראה השגרתי של שאר סוגי המערכות – התאים הסולאריים של מערכת זו הינם שחורים.

מערכות סולאריות מבוססות תאי פוליקריסטלין

יתרונות: המערכת זולה יותר.

חסרונות: יעילות פחותה מזו של מערכת המבוססת על תאי מונוקריסטלין (כ-15%-17% ניצול מאנרגיית השמש).

מראה: התאים הסולאריים של מערכת זו הינם בצבע הכחול הנפוץ שאנו רגילים לראות.

מערכת מבוססת תאי שכבות דקות

יתרונות: המערכת קלה לנשיאה, קלת משקל, יכולה להיות משומשת בספינות, קרוונים וכו'.  התקנת מערכת זו דורשת הרבה פחות מאמצים, פשוטה הרבה יותר ואסתטית.

חסרונות: מערכת זו בעלת יעילות נמוכה (כ-11% ניצול  בלבד מאנרגיית השמש).

מראה: המערכת "רזה" יותר ודקה משמעותית ממערכות אחרות. לשם השוואה, מערכת זו דקה בערך פי 350 בערך ממונוקריסטלין ופוליקריסטלין. צבעה יכול להיות כחול או שחור, תלוי בחומר ממנו המערכת עשויה.

איזו מערכת סולארית תהיה הכי טוב עבורי?

הבחירה באיזו מערכת סולארית לבחור תלויה בהתאם לתנאי השטח וצרכי הלקוח. בין אם החלטת לבחור במונוקריסטלין, פוליקריסטלין או פאנלים העשויים משכבה דקה, לכל מערכת סולארית כזו או אחרת יש את היתרונות והחסרונות שלה.

המערכת אותה רוצים להתקין צריכה להיעשות בהתאם למטרות הפרויקט הסולארי ותנאי השטח הקיימים.

בעלי נכסים שיש ברשותם שטח רב בגג הבניין להתקנת פאנלים סולאריים יכולים לחסוך כסף רב. התקנת מערכות סולאריות בעלי יעילות נמוכה יותר כמו פוליקריסטלין ואלו המבוססות על שכבות דקות יותר תהיה רווחית יותר עבור בעלי נכסים אלו.

במידה ואין שטח פנוי רב בגג הבניין, מוטב להתקין מערכת יקרה יותר מסוג מונוקריסטלין. האפקטיביות של מערכת זו גבוהה יותר ויכולה לנצל יותר אנרגיה סולארית מהשמש. מערכת סולארית מסוג מונוקריסטלין תחסוך בהוצאות החשמל לבעלי נכסים שאין שטח רב בגג.

באשר למערכות המבוססות על שכבות דקות יותר, מוטב להתקין אותן על גגות גדולים ומסחריים. הסיבה לכך היא שגגות מסוג זה לא בהכרח יכולים לשאת את המשקל הכבד של הפאנלים הגדולים והכבדים יותר.

גגות גדולים ומסחריים יניבו תפוקת חשמל גדולה יותר על ידי התקנה מרובה של פאנלים העשויים משכבות דקות. יתרה מכך, פאנלים סולאריים מסוג זה יכולים להוות פתרון מצוין לעצמים ניידים כמו למשל ספינות, קרוונים ועוד.

מה חשוב לדעת לפני התקנת מערכות סולאריות?

טופס 4: ללא מסמך זה לא ניתן להתקין מערכת סולארית על גג הבית. בעלי בתים פרטיים שרוצים להתקין מערכת סולארית בביתם חייבים להצטייד בטופס 4. גגות מסחריים נדרשים להיתר מיוחד על מנת לקבל אישור להתקין מערכת סולארית.

מינימום 50 מ"ר: על מנת שהמערכת הסולארית תהיה משתלמת עבור הצרכן יש לוודא ששטח הגג הינו גדול מ-50 מ"ר. סכום זה צריך להיות משתלם גם לחברת החשמל וגם לחברה המבצעת את ההתקנה של המערכת הסולארית עבור הלקוח.

סוג הגג: התקנת מערכות סולאריות יכולה להתבצע על גגות רעפים ושטוחים. כאשר התקנת המערכת מתבצעת בגג שטוח, מומלץ שהזווית של הפאנלים הסולאריים תהיה לכיוון דרום. הצבת הפאנלים הסולאריים בזווית טובה יותר תנצל את אנרגיית השמש ביעילות גבוהה יותר.

צל: יש לבדוק אם גג הבניין מוצל במהלך רוב שעות היום. פאנלים סולאריים המותקנים בגגות הבניין הנחשפים לכמות מועטה של שמש עשויים להפיק מעט מאוד חשמל, אם בכלל. לכן יש לוודא שאין גורם הצללה באזור. כמו למשל עץ באזור שעשוי למנוע מקרני השמש לפגוע בתאים הסולאריים של המערכת.

חיבור החשמל בבניין: יש לבדוק את חיבור החשמל בבית על מנת לוודא שניתן להתקין מערכת סולארית על גג הבניין. נדרש חיבור תלת פאזי מסוג X25A3 לכל הפחות כדי שיהיה ניתן להתקין את המערכת בגג הבניין.

מונה חברת החשמל: לפני התקנת המערכת, מומלץ (אך לא חובה) לבדוק היכן ממוקם המונה של חברת החשמל (לא להתבלבל עם לוח הנתיכים בבית שקופץ בזמן הפסקת חשמל). מונה חברת החשמל בדרך כלל נמצא בתוך הבית או בפילר.

תהליך ההתקנה

החברה המבצעת את התקנת המערכת הסולארית מבצעת ביקור בבית הלקוח. בעת הביקור, החברה המתקינה רושמת את כל הנתונים הדרושים לצורך ביצוע ותכנון המערכת.

לאחר מכן החברה המבצעת את ההתקנה מגישה נתונים אלו ואת כל המסמכים המבוקשים לחברת החשמל. לאחר הגשת מסמכים אלו ניתן לקבל היתר להתקנת מערכת סולארית על פי הנחיות המדינה ולהתחיל בהתקנת המערכת.

תהליך זה עשוי להימשך כמספר חודשים בודדים, בממוצע כשלושה עד חמישה חודשים. לאחר מכן מבוצעת התקנת המערכת. על מנת לבצע את תהליך ההתקנה יש צורך באישור של מהנדס להקמת מערכת סולארית.

נדרש גם אישור נוסף ממהנדס מטעם חברת החשמל. בתהליך זה מעורבת גם הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של הרשות בו הלקוח מתגורר. חברת החשמל המעורבת בתהליך תחליף את המונה הביתי ממונה חד כיווני למונה דו כיווני.

מונה דו כיווני מאפשר ללקוח לייצר חשמל בצורה עצמאית. באמצעות מונה זה יוכל הלקוח למכור את עודפי החשמל לחברת החשמל ולקבל על כך החזר כספי. במילים אחרות, מדובר כאן בהכנסה פאסיבית של ממש. המערכת תכניס ללקוח כאלפי שקלים בשנה, ולעיתים סכום זה יכול אף להגיע לעשרות אלפים. בהתאם לגודל המערכת ותפוקת החשמל שלה.

לפני התקנת המערכת, כדאי מאוד לבקש מידע בנוגע לשירות המוצע. יש לבדוק האם השירות כולל אחריות, תמיכה טכנית, ליווי מלא בכל הליך ההתקנה וכו'. כך שיהיה ניתן לדעת שיש כתובת לפנות אליה אם יהיו תקלות או צורך במתן שירות. חשוב גם לוודא מראש את כל עלויות ההתקנה (כולל מע"מ, הוצאות נלוות וכו'). זאת בטרם התקנת המערכת על מנת להימנע מהפתעות ומהוצאות בלתי צפויות.

התקנת מערכות סולאריות – היכן זה מתאפשר?

המקום הנפוץ ביותר להתקין בו מערכת סולארי הינו על גגות של בניינים. התקנת מערכות סולאריות יכולה להתבצע על גגות בטון וגגות רעפים. ההתקנה יכולה להתבצע במקומות השונים כמו למשל גגות של בתים פרטיים, מבנים ציבוריים, מבנים מסחריים וכו'.

בנוסף לכך, ניתן להתקין את המערכת הסולארית במקומות רבים אחרים. התקנת מערכות סולאריות אינה מוגבלת לגגות של בניינים בלבד. ניתן להתקין את המערכת הסולארית גם על הקרקע. מערכות סולאריות שמותקנות באדמה יכולות לשמש לצרכים אחרים שאינם מיועדים למשקי בית, כגון חקלאות, מושבים, קרקעות בקיבוצים ועוד.

התקנת מערכת סולארית על מאגרי ובריכות דגים

פיתוח טכנולוגי חדש שנעשה לאחרונה למעשה מאפשר התקנת מערכות סולאריות על מאגרי מים ובריכות דגים. טכנולוגיה זו מאפשרת ניצול גבוה יותר של שטח וכתוצאה מכך לתפוקת חשמל גבוהה יותר. למעשה, מערכת סולארית המותקנת על מאגר מים מונעת מגע של חשמל עם מים. מערכת זו הינה בטוחה למדי עקב העובדה שהמערכת עמידה בפני רטיבות וקורוזיה. ולא רק זאת, המערכת מונעת מגע בין החשמל למים כך שהסיכוי שיהיה קצר חשמלי הינו נמוך למדי. היתרון המרכזי של מערכת זו היא שהינה מאפשרת להפיק אנרגיה סולארית ביעילות גבוהה יותר תוך חיסכון משמעותי בשטח. התקנת מערכת מסוג זה הינה פשוטה יחסית.

מומלץ להיעזר בגורם מקצוע

בישראל קיימים מאגרי מים רבים המיועדים לניקוז שפכים, השקיה, בריכות דגים ועוד. ניתן לייעל מאגרי מים לצורך מערכות סולאריות צפות. לאחרונה ניכרת מגמת שיפור בכל הקשור להתקנת מערכת זו והרגולציה קלה יותר בהשוואה לשנים קודמות. בכל מקרה, כדאי לבחור להיעזר בגורם מקצועי שיתכנן את המערכת כראוי ויבצע את ההתקנה בצורה המיטבית ביותר.

בשורה התחתונה, אין מערכת סולארית אחת שמתאימה לכולם. ישנם שלושה סוגי מערכות (מונוקריסטלין, פוליקריסטלין ומערכת העשויה משכבות דקות יותר). הבחירה במערכת כזו או אחרת משתנה בהתאם לתנאי השטח של הלקוח וצרכיו האישיים. באשר לתהליך ההתקנה, יש לוודא שישנם כל האישורים והמסמכים הנדרשים, להצטייד בטופס 4 וששטחו של הגג יהיה 50 מ"ר לכל הפחות.

בנוסף לכך, בדק בית צריך להיעשות טרם תהליך ההתקנה. יש לוודא שיש חיבור חשמל מתאים בבית, שקרני השמש אכן פוגעות בתאים הסולאריים, את סוג הגג בבניין, זווית הגג ובדיקת מיקום המונה. המערכת יכולה להיות מותקנת על גגות של בניינים ועל קרקעות. נכון להיום, עקב ההתפתחות הרבה שנעשתה בתחום האנרגיה הסולארית, התקנת המערכת הסולארית מתאפשרת אף במאגרי מים. הצפי הוא שהטכנולוגיה הסולארית תהיה רווחת יותר ויותר בעתיד ורפורמות רבות יערכו בתחום הסולארי. בין אם בהפחתת הרגולציה, ביטול חסמים בירוקרטיים נוספים והתפתחויות טכנולוגיות נוספות בתחום האנרגיות המתחדשות.

קבלו הצעת מחיר

מאמרים נוספים

מלאו את הפרטים וקבלו הצעת מחיר