מערכת סולארית: טכנולוגיה שהולכת ומשתפרת מיום ליום

בשנים האחרונות, נראה שנעשית פריצת דרך של ממש בתחום האנרגיה הסולארית • קשיים רבים בתחום נפתרו • רגולציה רבה התייתרה וחסמים בירוקרטיים רבים בוטלו • מערכת סולארית כוללת תהליך התקנה פשוט יחסית • מהם החידושים שנעשו בתחום האנרגיה הסולארית לאחרונה? האם הטי שירט שלנו יהווה מערכת סולארית בעתיד הנראה לעין? כל המידע על מערכת סולארית במאמר הבא
מערכת סולארית

תוכן עניינים

למרבה המזל, נראה שאתגרים רבים בתחום האנרגיה הסולארית נפתרים בחלוף הזמן. היכולת לנצל אנרגיה ממקורות מתחדשים השתפרה משמעותית הודות לתהליכי התייעלות בתחום.

הבירוקרטיה קצרה יותר ופחות מסורבלת מבעבר. האנרגיות הקונבנציונליות כבר זמן רב שאינן זוכות למוניטין חיובי בקרב הקהל הרחב. ישנה עוד דרך לעשות בתחום ועדיין ישנם אתגרים בתחום זה, אך אתגרים אלו צפויים להיפתר בעתיד הנראה לעין.

כאשר חסמים בירוקרטיים נוספים יבוטלו וקשיים טכניים הקיימים בתחום יפתרו – זהו רק עניין של זמן עד שהאנרגיות המתחדשות יתפסו את מקומן. ההערכה היא שעד 2030 או 2050 נזנח לחלוטין את האנרגיות הקונבנציונאליות המזהמות.

יתרונות מערכת סולארית

מערכת סולארית למען הסביבה

למערכת סולארית ישנם הרבה יותר יתרונות מחסרונות. וככל שעובר הזמן ועם התפתחות הטכנולוגיה, היכולת להתגבר על האתגרים והקשיים בתחום גוברת.

מערכת סולארית אינה פולטת כלל פחמן דו חמצני ולא גורמת לזיהום אוויר. זאת בשונה ממערכות אחרות להפקת חשמל אשר מתבססות על נפט, פחם, אנרגיה גרעינית ואפילו גז טבעי.

המערכת חסכונית באנרגיה הרבה יותר בהשוואה לאלטרנטיבות מזהמות אחרות. מערכת זו חוסכת פליטה רבה של פחמן דו חמצני לאוויר, כ-1.3 עד 1.6 טונות של פחמן דו חמצני בשנה בממוצע.

מערכת קלה להתקנה

מערכות סולאריות הינן קלות להתקנה. ניתן להתקין אותן בכל המקומות השונים. ההתקנה שלהן יכולה להיות מבוצעת בגגות של בתים במרכזי הערים, בפרברי העיר, בכפרים, בשדות, ברכבים ועוד. למעשה, אפשר להתקין את הפאנלים הסולאריים כמעט בכלל מקום ללא כל קושי משמעותי. מדובר על מערכת סתגלנית – וניתן תמיד להרחיב את הפאנלים הסולאריים בעת הצורך.

ייצור חשמל במחיר זול

המערכת הסולארית יכולה לייצר חשמל רב בעלות נמוכה מאוד. בנוסף לכך, המערכת הסולארית יכולה להוות הכנסה פאסיבית. מערכת סולארית מסוגלת לייצר הכנסה נוספת של אלפי שקלים בשנה, ללא כל מאמץ וטרחה מיוחדים. למעשה, המערכת לא רק מייצרת חשמל רב בזול, אלא גם מהווה השקעה מצוינת לטווח הרחוק. ההשקעה לגמרי מחזירה את עצמה, ואף מניסה רווחים משמעותיים.

העלאת ערך הנכס

התקנת מערכת סולארית בביתך תעלה את ערך הנדל"ן של הבית שלכם. הבית יהיה יותר אטרקטיבי עבור הקונה או השוכר הפוטנציאלי. מה גם שמערכת סולארית שמותקנת בביתך תבדל אותך מהמתחרים ומבעלי דירות אחרים.

בטוחה לשימוש

מערכת סולארית אינה פולטת קרינה מזיקה ואינה מהווה סיכון חשמל למשתמש. המערכת אינה דורשת התעסקות עם חוטי חשמל, נוזלים והתעסקות עם תשתיות מורכבות. את המערכת ניתן לנהל מרחוק באמצעות ממשק המיועד לכך, מה שמייתר את הצורך לעלות לגג ולהתעסק פיזית עם המערכת כלל. למעשה, אצל רוב הישראלים כבר מותקנת מערכת סולארית – דודי השמש מותקנים כיום כמעט בכל בית בישראל שמאפשר זאת – והם נמצאו יעילים ובטיחותיים.

אורך חיים ממושך

למערכת סולארית יש אורך חיים גבוה מאוד. המערכת יכולה להחזיק זמן רב ותוחלת החיים הממוצעת של המערכת הסולארית הינה כ-25 שנה בממוצע.

אחריות לשנים רבות

מערכת הסולארית שנקנית מהיצרן כוללת אחריות ל-25 שנים בממוצע, בדומה לתוחלת החיים הממוצעת של הפאנל הסולארי.

תחזוקה קלה

המערכת הסולארית דורשת מעט מאוד תחזוקה, אם בכלל. יש לנקות את הלוחות מאבק ולכלוך פעם בחצי שנה. המערכת לא מכילה שמנים, נוזלים או חלקים נעים שיש צורך להחליפם באופן קבוע. מעבר לניקוי הלוחות, יש צורך בטיפולי תחזוקה על ידי איש מקצוע לעיתים רחוקות אחת ל-5 או 10 שנים בממוצע. ניתן לזהות תקלות במערכת או ביצועי מערכת נמוכים, אם קיימים, באמצעות ממשק נלווה הקיים בטלפון הנייד – ולתקן זאת בהתאם.

פעולה שקטה

מערכת סולארית אינה מהווה מטרד של רעש כלל גם כאשר מייצרת חשמל. המערכת שקטה לחלוטין.

התקנת מערכת סולארית – שלב אחרי שלב

שלב 1 – תכנון

לפני שמתקינים מערכת סולארית על גג הבניין יש לבדוק את תנאי השטח ולתכנן את הבנייה בהתאם. תכנון המערכת הסולארית תיעשה בהתאם לפרמטרים שונים כמו למשל: מידות הגג, כיוון הגג, מדידות שונות בשטח, אם יש צנרת חשמל, אם יש הצללה באזור, מיקום ארונות חשמל ועוד. למעשה, תהליך ההתקנה משתנה מלקוח ללקוח ולכן תכנון המערכת ישתנה בהתאם לפרמטרים אלו. לאחר שיש את כל המידע הרלוונטי ניתן להתחיל לתכנן את המערכת. אין אפשרות להתחיל בהליך ההתקנה ללא תכנון התקנה מסודר ומתאים.

שלב 2 – בקשה לקבלת היתר

שלב זה הינו רלוונטי רק בעת התקנת מערכת סולארית שגדולה מ-50 קילו ואט. לאחר שיש תכנון מסודר יש להגיש בקשה לוועדת התכנון והבנייה לצורך קבלת אישור התקנת מערכת סולארית. קבלת האישור לרוב אינה אורכת זמן רב. האישור למערכת סולארית מתקבל בממוצע לאחר כשלושה עד ארבעה שבועות. התקנת מערכת סולארית שגודלה קטן מ-50 קילו ואט לא דורשת אישור מיוחד לשם כך. יש צורך בהיתר רק בסיום התקנת המערכת במקביל להגשת כל המסמכים הנדרשים באתר משרד הפנים.

שלב 3 – פגישה עם נציגי חברת החשמל

לאחר שמקבלים היתר התקנה מהרשות המקומית (במידה ויש צורך בהיתר, תלוי בגודל המערכת) יש לפתוח תיק סולארי אצל חברת החשמל בצירוף המסמכים הרלוונטיים. לאחר שהמסמכים עוברים בדיקה על ידי חברת החשמל מתקיימת פגישה עם נציגים מטעם חברת החשמל. בפגישה זו מבררים כיצד אופן החיבור של המערכת הסולארית לרשת ייעשה, היכן הממירים והמונים הסולאריים ימוקמו ועוד. ההתקנה צריכה להתבצע בהתאם להנחיות של חברת החשמל ועל פי החוקים שלה.

שלב 4 – התקנת מערכת סולארית

מערכת סולארית מותקנת בתיאום מראש עם הלקוח ונעשית על ידי חשמלאי מורשה ומהנדס חשמל מטעם היצרן. זמן ההתקנה הממוצע הינו בין חמישה לשמונה ימים, תלוי בגודל המערכת. מערכת ביתית אורכת כחמישה ימים, בעוד מערכת סולארית בגודל 50 קילוואט אורכת כשמונה ימים. במהלך תהליך ההתקנה נעשית בדיקה של המערכת הסולארית מטעם חברת החשמל בנוכחות החשמלאי של החברה הסולארית ממנה רכשתם.

שלב 5 – קבלת אישור ממשרד התשתיות להפעלת המערכת

לאחר ביצוע התקנת המערכת הסולארית מתקבל אישור מטעם חברת החשמל על כך שהמערכת המותקנת נמצאה תקינה. לאחר מכן, משרד התשתיות ירשום את הלקוח כיצרן אנרגיה/חשמל. לאחר קבלת אישור היצרן ממשרד התשתיות מתבצעת התקנה של מונה ייצור על ידי חברת החשמל. בשלב זה התהליך מסתיים והמערכת הסולארית מחוברת לרשת החשמל. לאחרונה נבחנת האפשרות שהמונה יותקן מיד במהלך ההתקנה במטרה לייתר את הבירוקרטיה הכרוכה בכך.

התפתחויות בתחום האנרגיה הסולארית

בדרך למדינה סולארית נאורה

נכון להיום רוב האנשים עדיין משתמשים באנרגיות קונבנציונליות כמו פחם, נפט וכו' על מנת להפיק חשמל. עם זאת, עקב ההתפתחות המהירה בתחום והחדשנות בתחום האנרגיה הסולארית הופכת לנגישה הרבה יותר. ולא רק זאת, אלא גם הבירוקרטיה הכרוכה בכך מתייעלת וחסמים בירוקרטיים רבים מתבטלים עם השנים. לכן הצפי הוא שבמהלך העשור הקרוב ובעתיד הנראה לעין האנרגיה הסולארית תהיה נפוצה הרבה יותר וזהו רק עניין של זמן.

חידושים שנעשו בתחום לאחרונה

1. קיימת הנטייה להאמין שהתקנת מערכת סולארית באזורים מדבריים הינה רעיון טוב. בשטחים מדבריים יש שפע של שמש ושטחים פתוחים שניתן להציב בהם פאנלים סולאריים. עם זאת, פאנלים סולאריים עובדים בצורה מיטבית בטמפרטורה של כ-25 מעלות צלזיוס, אך לאחרונה נמצאה דרך יעילה להתמודד עם קשיי מזג האוויר והשטח הרב שהן תופסות. הצבת הפאנלים הסולאריים על עמודים בשדות יבול חוסכת שטח רב והעצים והיבול תורמים לקירור הפאנלים. על פי מחקר שנעשה באוניברסיטת אריזונה ב-2019, שיטה זו מעלה את היעילות של הפאנלים הסולאריים ב-3%.

2. מהנדסים לאורך כל הזמן תמיד ניסו למצוא את הזווית הטובה ביותר למקם בה את הפאנלים, אך הבעיה היא שהזווית של השמש תמיד משתנה בהתאם לזמן של היום ובהתאם לעונה. לכן, נוצרה טכנולוגיה חדשה שבה הפאנל מסתובב בהתאם לקרני השמש. כתוצאה מכך ישנו ייצור גבוה הרבה יותר של אנרגיה סולארית.

3. הפתרונות הקודמים בשני הסעיפים הנ"ל אינם יכולים להיות מיושמים על גגות של בתים. מדענים מצאו פתרון לכך ולמעשה כיום ישנם תאים סולאריים שניתן להתקין אותם על חלונות זכוכית או שכבה דקה של פלסטיק. תאים סולאריים מסוג זה הינם זולים יותר מתאי סיליקון שמותקנים על הגג וקל לייצר אותם. תאים אלו הינם קלי משקל, ולכן הם עשויים להיות בשימוש במסך הפלאפון, גגות של רכבים ועוד. תאים אלו סופגים 13% מאנרגיית השמש בהשוואה לתאי סיליקון שסופגים כ-18% עד 22% אנרגית שמש בממוצע.

4. בעתיד הנראה לעין ככל הנראה לא רק בניינים יהיו עם מערכת סולארית. הסיבה לכך היא שמדענים עובדים על טכנולוגיה חדשה בה בדים יוכלו לספוג אנרגיה סולארית. למעשה, הטי שירט שלך יכול להיות תא סולארי של ממש. יהיה ניתן לייצר אנרגיה סולארית במהלך הליכה רגלית ברחוב! למעשה טכנית ישנם תאים מאוד קטנים שניתן להדביק לשיער, אך עקב המראה המגוחך והביזארי שלהם אין בהם שימוש.

5. מספר מדענים מצאו דרך לייעל את השימוש באנרגיה סולארית לצורך אנרגיה טרמית. בדרך זו ניתן לחמם את הבית באמצעות אנרגיית השמש. למעשה מדובר במין בטרייה נטענת העשויה מכימיקלים הנקראים "דלק פאנל סולארי". תאים אלו סופגים את אנרגיית השמש ומאכסנים אותה בתא. בזמן מאוחר יותר מפיצים את החום לבית – כאשר ניתנת לכך פקודה. למעשה, בשוודיה מדענים פיתחו תא מסוג זה שהצליח לאחסן מספיק אנרגיה אף לכמעט שני עשורים.

מערכת סולארית מחירים

הודות להתפתחות המהירה הנעשית בתחום הסולארי מחירי המערכת הסולארית יורדים בהתמדה ובעקביות לאורך השנים. בנוסף לירידת מחירי הפאנלים הסולאריים, עלות ייצור החשמל הינה נמוכה משמעותית מבעבר ומגמה זו נמשכת. כיום מחיר מערכת סולארית מתחיל מ – 30,000 ש"ח שח והלאה. מחיר זה אמנם נשמע גבוה, אך ניתן לקחת הלוואה לתקופה של כעשר שנים. מערכת סולארית לא תגרום לך להפסיד כסף. נהפוך הוא, היא עשויה להוות עבורך הכנסה פאסיבית ממוצעת של אלפי שקלים בשנה.

האם כדאי לי להתקין מערכת סולארית?

בשורה התחתונה מערכת סולארית היא כדאית בהחלט כל עוד מדובר בהשקעה לטווח הרחוק. ישנה עדיין בירוקרטיה רבה בתחום, אך היא פחותה משמעותית מאשר בעבר. החדשנות בתחום האנרגיה הסולארית מתפתחת מהר מאוד. הצפי הוא שעד 2030 או 2050 רוב האנרגיות יהיו מבוססות על אנרגיות מתחדשות, כולל מערכת סולארית. ידוע שאנרגיית השמש אינה מזהמת וידידותית מאוד לסביבה וזהו המוטיב המרכזי המניע את העולם לנטוש את האנרגיות הקונבנציונליות ולהחליפן באנרגיות מתחדשות.

קבלו הצעת מחיר

מאמרים נוספים

מלאו את הפרטים וקבלו הצעת מחיר